Ковбаси подорожчають на 20% через заборону м'яса з Бразилії

Рішення про заборону на ввезення в Україну бразильського м'яса призведе до підвищення цін на м'ясо-ковбасні вироби до 20%.

Про це розповів генеральний директор великого виробника свини та м'ясопродуктів "АПК-Інвест", Роман Распопов, пише видання "Дєло".

За його словами, протягом декількох років Бразилія була країною-лідером поставок м'яса свинини в Україну.

"На свинину бразильського походження припадало 2/3 всього імпорту свинячого м'яса. І обмеження цього каналу поставок сировини для переробної промисловості - досить сміливий крок", - відзначив Распопов.

Фахівець відзначив, що вплив цієї заборони на галузь буде двоякою. На ринку охолодженого м'яса і м'ясних напівфабрикатів така заборона не матиме значущих наслідків.

"Що стосується виробництва готових м'ясо-ковбасних виробів, то ми чекаємо підвищення попиту на продукцію більш високого цінового сегмента", - зауважив Распопов.

Імпортерам, які ввозять сировину для виробництва м'ясо-ковбасних виробів низького і середньонизького цінових сегментів, доведеться затягнути пояси.

"Якщо заборона на бразильський імпорт затягнеться на тривалий час, через дефіцит сировини можна очікувати підвищення цін у цьому сегменті готових м'ясо-ковбасних виробів до 20%", - підкреслив експерт.

"На жаль, це торкнеться значної частини ринку, оскільки більшість виробників використовують для виробництва такої продукції саме ту низькосортну імпортовану сировину, до якої виникли питання у Державній ветеринарній та фітосанітарної службі", - повідомив Распопов.

Він відзначив, що завдяки зниженню пропозиції низькоякісного продукту, в кінцевому ж результаті виграє споживач.

Однак, на думку експерта, методи, якими Україна домагається таких поліпшень для споживача, варто було б переглянути.

"Наприклад, ми вважаємо некоректним введення обмеження на імпорт м'яса, засновані на принципах походження. Адже таким чином під заборону потрапляє і гідний продукт, на який є попит", - вважає він.

"Забороняти ввезення потрібно тільки для неякісного і небезпечного для пересічного покупця сировини. Не допускаючи ж в країну гідних світових конкурентів, ми ризикуємо залишитися в "конкурентному вакуумі" і не мати стимулів для подальшого розвитку галузі", - заявив ген директор "АПК-Інвест".

Нагадаємо, Україна з 20 березня 2013 року року ввела тимчасову заборону на імпорт свинини з Бразилії через її невідповідну якість.



Коментарі

Додати коментар


1234

Менше всілякої гидоти в магазинах, яку пруть до нас звідусіль - це є добре. Покупцям від цього тільки краще.

ГОЛОВНЕ на 22 вересня 2020, 17:01

Перспективы мировой экономики во второй половине 2019 — первой половине 2020 года

Грабувати, охороняти чи торгувати?

Загрузка...

Тест-драйв

закрити
E-mail
Пароль
Також, ви можете авторизуватись через Facebook Facebook login

Якщо ви не зареєстровані, пройдіть цю просту процедуру.