Нотаріуси не готові реєструвати нерухомість - експерт

Нові правила на ринку нерухомості гальмуватимуть купівлю-продаж житла.

Таку думку висловили експерти, коментуючи набуття нотаріусами статусу державних реєстраторів нерухомого майна, пише "Радіо свобода".

Водночас віце-президент Ліги експертів Світлана Бовсуновська стверджує, що доки нові правила не приживуться серед громадян та управлінців, доти система гальмуватиме ринок нерухомості.

"Ми очікуємо на перший квартал 2013 року зупинення трансакцій на ринку нерухомості. Доки не визначиться чітке проходження цієї процедури. Точно можу стверджувати, що бюджет недоотримає коштів, кількість трансакцій скоротиться. Хто зараз перебуває на стадії підготовки угоди - намагається її укласти до кінця 2012 року", - каже Бовсуновська.

Урядовці спростовують негативні прогнози експертів. Нотаріальні контори та органи реєстрації готові до роботи, стверджує перший заступник голови Державної реєстраційної служби України Інна Завальна.

Потреба в БТІ зводиться до мінімуму, наголошує вона.

"Це зручно для самого громадянина: він приходить – і не йде до органів реєстрації. Приходить лише до нотаріуса. Не треба відвідувати орган з реєстрації речових прав, БТІ чи орган із земельних ресурсів", - каже Завальна.

Реєструвати права на землю та нерухомість буде єдина новостворена Державна реєстраційна служба. Представництво цього органу вже представляє півтисячі відділів по всій Україні. Завальна уточнює, що за відповідних знань нотаріуси теж займатимуться оформленням реєстрації.

Як відомо, з 1 січня 2013 року набудуть чинності чергові законодавчі зміни, які покладуть на нотаріусів функції держреєстратора прав на нерухоме майно, з початку 2013 року громадяни зможуть реєструвати права на нерухоме майно безпосередньо у нотаріуса



Коментарі

Додати коментар


ГОЛОВНЕ на 29 листопада 2021, 8:02

Грабувати, охороняти чи торгувати?

Загрузка...

Тест-драйв

закрити
E-mail
Пароль
Також, ви можете авторизуватись через Facebook Facebook login

Якщо ви не зареєстровані, пройдіть цю просту процедуру.